Travaglini

Travaglini – Kongen på haugen i Gattinara
55 av 110ha vinmark i den vulkanske vinregionen Gattinara tilhører vinhuset Travaglini, og de de utvider hvert år. Ting tok av når bestefaren til Alessia Collauto Travaglini arvet vinhuset forteller hun, når vi kjører rundt i vinmarkene en kjølig januarmorgen.
Det var han som satte fokus på enkeltvinmarker og lagde Tre Vigne for eksempel (en vin som lages kun i gode år). Jorden her er vulkansk på grunn av supervulkanen Valsesia.

De opererer ikke med såkalte Cru, da bestefaren ville fokusere på Gattinara i seg selv, for at konsumentene skulle lære selve Gattinara å kjenne. Det tar ikke lang tid å kjøre rundt hele appellasjonen men det er utrolig interessant å se de forskjellige vulkanske steinene, rosa, lilla og oransje polfyr, samt noen store, sorte steiner de grov ut i Basalt i 2020 under utviding av en vinmark.


Under ser du de ulike fargene med polfyr

De er det eneste vinhuset med vinmarker på alle de fire åsene i Gattinara, og sliter aldri med frost, vinmarkene de tidligere hadde på flatlandet slet med det, men ikke vinmarkene de nå kultiverer i åsene. I tillegg er de den eneste produsenten som lager vin på tørket frukt (som amarone), bestefaren, som hadde ideen til denne vinen, fikk dessverre aldri sett denne drømmen realisert, og derfor heter den Il Sogno («drøm»)!
På den musserende vinen de produserer bruker de kun tuppen av Nebbioloklasen, denne vinen har de lagd siden 2010 og kvaliteten blir bare bedre og bedre hvert år. Zero dosage. Faktisk er de ogsåden første produsenten som lagde hvit musserende i Gattinara av Nebbiolo.
Dette vinhuset er med andre ord både preget av tradisjoner, men også innovasjon, det er ingen grunn til å tro at denne kongen kommer til å komme ned fra haugen på lang tid!

 

Nebolè Brut 2017: Kompleks nese med et fint preg av brødbakst, mineraler, epler, hasselnøtter, sitrus. Den er syrefrisk, smakfull, tørr og lang ettersmak.
En strukturert og meget vellykket musserende vin, meget matvennlig.

 

Nebbiolo Coste della Sesia 2021: Ferske røde frukter og bær, jordbær, kirsebær, skogsbær, urter, lett krydder. Den er ung og frisk på smak, god syre, krydret, lang og tørr ettersmak. En frisk og god Nebbe.

 

Gattinara 2019: Ung, krydret, lett kompleks, fruktig med jordbær, fat, pepper, urter, jordsmonn. Den er fruktig og rund også på smak, god syre, flott krydderpreg ut i en lang og tørr ettersmak. Klassisk og flott Gattinara, tørr.

 

Tre Vigne 2018 (preview): Ung, kompleks, fortsatt litt fatpreget, mørke bær, jordbær, lett kompleks, krydder. Den er fruktig, ung, god syre, lang og strukturert utgang med gode tanniner, lang. En meget lovende og flott vin, godt balansert!

 

Gattinara Riserva 2017: Fruktig, lett preg av kjøtt, røde og mørke bær, jordbær, krydder. Den er meget strukturert, god syre, lang og tørr utgang. En smakfull og flott vin, syrefrisk. Lovende.

Il Sogno 2018: Lett kompleks, moden mørk frukt, krydder, jordbær, hint av fat. Den er fruktig, fin fylde, rund på smak, deilig og lang ettersmak med en ekstremt flott struktur. En nydelig vin, ta den nydeligste amarone og barolo og kombiner så har du denne.

 

Vera Grappa Nebbiolo di Gattinara: Fruktig nese, vinøs, sitrus, urter, gress. Fruktig, rund, fin syre, en behagelig og god grappa, sitter godt. Meget godt balansert, god!


Det var utrolig hyggelig av Alessia å ta seg tid til å tilbringe noen timer med redaktøren denne ettermiddagen i januar 2023!

Leave a comment