Pieropan

Vinhuset Pieropan er en av undertegnedes favoritter i Soave, ikke bare har denne pioneer-produsenten blitt en en institusjon for kvalitetsvin i Soave, de produserer også vin fra blant annet spennende vulkansk jordsmonn.

Bilde: Mona Haugen-Kind

Leonildo, byens lege (dagens allmennlege), startet familiebedriften på grunn av sin lidenskap for vin, og i følge familien: at han fant ut at han var redd blod… Noe som også skal være grunnen til at han ville lage hvitvin og ikke rødvin!
I 1901 kjøpte han “Calvarino”, den første tomten hvor alt begynte. Leonildos sønner, Gustavo og Fausto, fortsatte vinvirksomheten med engasjement og fremsynthet. På 30-tallet ble familien den første vinprodusenten som flasket en vin og skrev Soave på flasken, dette i tillegg til å være den første såkalte “kvalitetsprodusenten” som lagde lagringsdyktig vin.

I 1966 innførte Leonildo Pieropan, navnebror og nevø av grunnleggeren og eneste etterkommer av en stor familie, dyptgripende endringer i vingården etter å ha fullført sine studier i ønologi og vindyrking ved skolen i Conegliano (TV).
Han kjøpte nye vinmarker i de best egnede områdene i Soave Classico, innførte ny teknologi og sammenlignet produksjonen med andre vinprodusenter som han hadde oppdaget på sine reiser verden over. Sammen med sin kone Teresita delte han kjærligheten til jorden og verdien av tradisjonen som alltid må bevares.

Leonildos idé var enkel, men samtidig revolusjonerende: å forbedre de enkelte vinmarkene og gi vinene en identitet basert på forholdet mellom druesort, jordsmonn, klima og menneskelig arbeid, dette skulle skape grunnlaget for de kommende generasjonene.
Leonildo “Nino” Pieropan tok så over etter sin far i 1970 og var den første som laget en enkeltvinmarksvin, Calvarino, i 1971 og “Vigneto La Rocca” i 1978.
Disse to vinene er uttrykk for mangfoldet og allsidigheten til de to jordsmonnene i området: basalt av vulkansk opprinnelse i Calvarino og kalkstein av marin opprinnelse i Rocca.
Den sterke tilknytningen til området får Nino til å ta viktige valg også når det gjelder den agronomiske driften av vinmarkene. Han sluttet med kjemisk luking i 2002 og begynte å legge om hele produksjonen til økologisk drift i 2008.

I 2008 grunnla han i tillegg sammen med andre venner FIVI, den italienske føderasjonen av uavhengige vinbønder. Valpolicella-eventyret startet på begynnelsen av 2000-tallet med oppkjøpet av vingården Monte Garzon og Villa Cipolla, som nylig ble renovert og brukt som vinrelais (overnattingssted). I løpet av få år ble han den beste fortolkeren av Soave-produksjonen og et referansepunkt for det nasjonale og internasjonale markedet.
Visstnok var han så detaljefokusert at kollegaen innen vin, Franco Allegrini, mente at om han ikke hadde vært vinmaker så hadde han vært klokkemaker.

Den fjerde generasjonen, representert ved sønnene Andrea og Dario, som begge er utdannet innen landbruk og ønologi, viderefører familietradisjonen på vingårdene i nærheten av Soave med samme kjærlighet og lidenskap som sine forfedre, etter at faren døde i 2018. Andrea har uttalt at det til tider har vært hardt for brødrene å komme inn i vinhuset, da faren var så strikt og fokusert på detaljer, men at de sammen som vinmakere føler at de gjør den jobben faren hadde forventet av de.

Pieropan Soave Classico 2022
Appellasjon: Soave Classico DOC.
85 % Garganega – 15 % Trebbiano di Soave. 6 til 60 år gamle vinplanter.
Terroir: Kalkholdig og vulkansk, fra 100 til 300 meters høyde.
80/90 hl per hektar, guyot og veronesisk pergola.
Modning i forglassede sementtanker i 3/8 måneder på bunnfall.
Årgang: “Vi rapporterer om en optimal tilstand når det gjelder plantesundheten til druene. Når det gjelder det ferdige produktet, er det fortsatt for tidlig å si noe, men det vil helt sikkert bli litt knappere når det gjelder kvantitet.”
Nyeste årgang sluppet mars 2023.
Fruktig og ung aroma, eplepreget, sitrus, mineraler. Den er konsentrert, ung frukt, god syre, tørr og mineralsk utgang som sitter godt. En ung og fruktig vin, mineralsk og frisk. 87p

Pieropan Soave Classico 2021
Samme vin som over, i 2021-årgang.
Appellasjon: Soave Classico DOC.
85 % Garganega – 15 % Trebbiano di Soave. 6 til 60 år gamle vinplanter.
Terroir: Kalkholdig og vulkansk, fra 100 til 300 meters høyde.
80/90 hl per hektar, guyot og veronesisk pergola.
Modning i forglassede sementtanker i 3/8 måneder på bunnfall.
Årgang: “2021-årgangen er av utmerket kvalitet, med 25 % mindre innhøsting enn i 2020. Det som kjennetegner denne 2021-årgangen er den regelmessige klimatiske utviklingen og en utmerket balanse mellom avling og druekvalitet. 2021 har alle forutsetninger for å bli en utmerket årgang.”
Grønne epler, sitrus, friske mineraler, urter, hint av grønn te. Den er frisk også på smak, rund, fin syre ut i en mineralsk utgang. Meget godt balansert og fin Soave, smakfull! 88p

Pieropan Soave Classico Calvarino 2021
Appellasjon: Soave Classico DOC.
70 % Garganega – 30 % Trebbiano di Soave. 30 til 60 år år gamle vinplanter.
Terroir: Vulkansk av basaltopprinnelse, fra 200 til 300 m.o.h.
60 hl per hektar, guyot og pergola veronese.
Gjæres ved lave temperaturer (mellom 14-18 °C) i glassforede sementtanker og modnes i 12/15 måneder på det fine bunnfallet.
Årgang: “2021-årgangen er av utmerket kvalitet, med 25 % mindre innhøsting enn i 2020. Det som kjennetegner denne 2021-årgangen er den regelmessige klimatiske utviklingen og en utmerket balanse mellom avling og druekvalitet. 2021 har alle forutsetninger for å bli en utmerket årgang.”
Nyeste årgang sluppet mars 2023.
Eple, gule frukter, aprikos, sitrus, florale toner, grønn te og mineraler. Den er konsentrert på smak, fruktig med god syre, rund, sitter godt. En smakfull og konsentrert vin, ung og lovende. 89p 

Pieropan La Rocca Soave Classico 2020
Appellasjon: Soave Classico DOC.
100 % Garganega. 10 til 50 år år gamle vinplanter.
Terroir: Kalkstein med leirholdig jordsmonn, beliggende 150 meter over havet, vendt mot sørvest. (Altså ikke vulkansk, Red. Anm.)
60 hl per hektar, Sporebeskåret, kordontrent med 5000 vinstokker per hektar.
Vinen lagres i tonneaux i rundt 15 måneder, løpet av denne perioden ligger vinen på det fine bunnfallet. Vinen slippes etter noen få måneders flaskelagring.
Årgang: “Årgangen gir oss umiddelbart gode indikasjoner, Trebbiano di Soave høstes faktisk helt frisk med en modningsgrad over gjennomsnittet, mens Garganega-druen, hvis høsting begynner i oktober, er moden med et utmerket mustutbytte. Årgangen er god og sjenerøs, og den grønne tynningen som ble gjort på våren er avgjørende for å begrense en produksjon som ville ha vært høyere enn vår produksjonsstandard. Årgangen belønnet absolutt eleganse og finesse for både La Rocca- og Calvarino-vinene. Kvaliteten på denne årgangen er en av de få tingene man husker med glede fra 2020.”
Nyeste årgang sluppet mars 2023.
Kompleks og innbydende nese, mineralske røyktoner, mandler, modne epler, sitrus, Den er fruktig og lett kompleks også på smak, fin syre, en sjarmerende fedme, rund og deilig ettersmak. En meget flott Garganega, koster litt men smaker deretter. 91p 

Pieropan 5 Calvarino 2020
Calvarino 5 er den første vinen i kolleksjonen “Vini dell’Anima”. Vinen er et prosjekt av Leonildo Pieropan og sønnene Dario og Andrea, og er en blanding av fem Calvarino-årganger (2008-2009-2010-2011-2012) som har lagret minst 10 år i sement i kjelleren.
Appellasjon: Bianco Veronese IGT
70% Garganega,  Trebbiano di Soave 30%. 30 til 60 år år gamle vinplanter.
Terroir: Vulkansk jordsmonn, tuftig og basaltrik, fra eocen-tiden. Høyde 200-300 m over havet, vendt mot nordvest.
Tradisjonell pergola veronese med 4000 vinstokker per hektar.
Vinen modnes i sementtanker med glassforing med bunnfall.
Etter tapping modnes vinen langsomt på flaske i noen måneder før den slippes på markedet.
Årgang: “Årgangen gir oss umiddelbart gode indikasjoner, Trebbiano di Soave høstes faktisk helt frisk med en modningsgrad over gjennomsnittet, mens Garganega-druen, hvis høsting begynner i oktober, er moden med et utmerket
mustutbytte. Årgangen er god og sjenerøs, og den grønne tynningen som ble gjort på våren er avgjørende for å begrense en produksjon som ville ha vært høyere enn vår produksjonsstandard. Årgangen belønnet absolutt eleganse og
finesse for både La Rocca- og Calvarino-vinene. Kvaliteten på denne årgangen er en av de få tingene man husker med glede fra 2020.”
Ikke smakt.

Pieropan Recioto di Soave Le Colombare 2018:
Appellasjon: Soave Classico DOC
100 % Garganega. 40 år gamle vinplanter.
Terroir: Vulkansk jordsmonn, 300 meter over havet.
60 hl per hektar. Pergola Veronese.
Druene bæres for hånd til tørkeloftet hvor de legges på til tørkeloftet, der de legges på stativer av bambusrør for naturlig tørke naturlig i ca. 5 måneder fra midten av september til slutten av februar.
Vinen lagres på 2500 liters eikefat i ca. to år, etterfulgt av 6 måneders flaskelagring før vinen slippes på markedet.
Årgang: “Innhøstingen begynner i stedet i slutten av september i påvente av at frukten skal modnes helt, og avsluttes i oktober. Året 2018 var problematisk på grunn av de stadige væromslagene, noe som medførte mer arbeid i vingården og ekstra oppmerksomhet i kjelleren. Allerede ved de første smaksprøvene ble vi positivt overrasket over vinenes harmoni og balanse.”
Kompleks og innbydende, moden gul frukt, sultana, florale toner, honning, mineraler, kandisert sitrus. Den er meget godt balansert på smak, følger nesen, flott syre og en deilig struktur ut i en lang utgang som duver lenge i munnen. En flott dessertvin som ikke er for søt, men kan nytes i små sipper eller til ost. 90p

Leave a comment