Sciare dell’Alba

Vi ser på to flotte vulkanske viner fra Etna.

“Fra Iseosjøen til Middelhavet, fra Monte Guglielmo til vulkanen Etna, fra Pinot Nero til Nerello Mascalese. Referansene mellom vinprodusentene Elisabetta Abrami og Sciare dell’Alba er mange og forunderlige.
Vår historie begynner langt fra Sicilia og er resultatet av et møte mellom to historier, Elisabettas og Urzì-familiens.
Elisabetta er en kvinne som tror på å oppfylle drømmene sine. I Franciacorta, der hun ble født, forelsket hun seg i en Pinot Noir-mark i Provaglio d’Iseo, som ga støtet til produksjonen av økologisk Franciacorta og ga navnet til vingården: Abrami Elisabetta.
Urzì-familien puster en sjøfarende natur, som ekte barn av Etna-bukten, som kystfiskerens oppmerksomme og daglige blikk mot “a Muntagna”. Med sin kunnskap om havet møter de den etniske bondens kunnskap i praksis.

Alberello

Takket være møtet mellom disse familieerfaringene ble “Sciare dell’Alba” født i Mascali (Catania), på østsiden av Etna.
Sciare dell’Alba er sammensatt av to ord, “Sciàra” og “Alba”.
“Sciara”, som kombinerer den arabiske etymologien ša῾ra for udyrket mark med den latinske flagrare “å brenne”, indikerer ansamlingene av vulkansk slagg: akkurat som vår jord, av vulkansk opprinnelse, hovedsakelig sandholdig, rik på skjelett og organisk materiale.
“Alba” (daggry), øyeblikket når natt blir dag, øst, akkurat som når solen står opp,bader Det joniske hav og vårt land, på østsiden av Etna.”

Vinmarkene er under økologisk omlegging og ligger på østsiden av Etna, i Mascali, mellom 500 og 700 meter over havet. Høyden og nærheten til havet er avgjørende. Disse faktorene bidrar til å generere et høyt temperaturområde, noe som er nødvendig for å oppnå en høy konsentrasjon av aromatiske stoffer i drueskallene.

Sciàre dell’Alba Etna Bianco 2021 er produsert på Catarratto 20% og Carricante 80%, lagret kun på stål og ett år på flaske. 12.5% alkohol. Gule frukter, honningmelon, eple, sitrus, florale toner, mineraler, lett rustikk preg, urter og krydder. Den er fruktig med god syre, følger nesen med et urtepreg, mineralsk utgang. Karakteristisk og fin Etna, mineralsk. 86p

Sciàre dell’Alba Etna Rosso 2018 er produsert på Nerello Mascalese 80% og Nerello Cappuccio 20%, maserasjon på ca. 12-15 dager i stål. 30 hl Franske eikefat i 24 md. i og 1 år på flaske. 13.5% alkohol.
Lett kompleks med røde og mørke bær, kirsebær, lett preg av krydder, mineraler og jordsmonn. Den er fruktig med en fin tanninstruktur og mineralsk preg, tørr og lang utgang med jordlige toner. Integrert fat og fin balanse med vulkansk underart. 89p

Leave a comment