Ny forskning fra juli 2024 om vulkansk-indusert klimatisk sjokk på den historiske vinproduksjonen i Mosel viser at vulkanutbrudd reduserte den historiske vinproduksjonen i Moseldalen.

Forskningen, publisert i Climate of the Past, har undersøkt hvilken innvirkning vulkanutbrudd har hatt på vindyrking på grunn av nedkjøling av klimaet.
Slike kaldere temperaturer skyldes at aerosolene som frigjøres ved utbruddet, reflekterer innkommende solstråling og fungerer som kondensasjonskjerner for skydannelse for å fremme denne prosessen, og dermed reduserer temperaturen på jordoverflaten og utløser en negativ tilbakekoblingssløyfe.
Professor Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker og paleoklimatolog ved Stockholms universitet, og kollegene hans fokuserte på kvantitative historiske registreringer av vinproduksjonen i den luxembourgske delen av Moseldalen i perioden 1444-1786, og sammenlignet disse med proxyer for klimaendringer i perioden.
“Vi har systematisk undersøkt klimapåvirkningen, med fokus på brå nedkjøling som følge av vulkanutbrudd, på to lange årlige registreringer av vinproduksjonsmengder (1444-1786) fra Moseldalen i dagens Luxembourg, nær den nordlige grensen for vindyrking i Europa.
Vi presenterer et konsistent bilde av vulkanutbruddenes innvirkning på vinproduksjonen gjennom klimaet.
For å få til dette har vi brukt overlagret epokeanalyse – en egnet metode for å oppdage episodiske signaler i ikke-stasjonære tidsserier – i kombinasjon med en bootstrap-prosedyre for å estimere den statistiske signifikansen.
Vi vurderte også det langsiktige forholdet mellom ulike årlige og sesongmessige klimaparametere og vinproduksjonen i Moseldalen.
I årene rett etter store vulkanske hendelser så vi en kraftig og svært signifikant nedgang i vinproduksjonen. Varmere, og i mindre grad tørrere, klimaforhold hadde en moderat sterk, men vedvarende, positiv effekt på vinproduksjonen.
Vi finner også en vulkansk avkjølingssignatur om våren og sommeren i temperaturrekonstruksjonene.
Den påviste vulkanske signaturen i Moseldalens vinproduksjon er imidlertid betydelig sterkere enn den vi finner for Sentral-Europa i årringsdata, og er i stedet mer beslektet med den sterke vulkanske signaturen som finnes i de fennoskandiske årringsseriene.
På bakgrunn av våre funn oppfordrer vi til videre sammenstilling, publisering og analyse av flere vinproduksjonsserier som inneholder unik biologisk og klimatisk informasjon.”
Ljungqvist, F. C., Christiansen, B., Schneider, L., and Thejll, P.: Strong volcanic-induced climatic shocks on historical Moselle wine production, Clim. Past Discuss. [preprint], https://doi.org/10.5194/cp-2024-41, in review, 2024.
