Benanti
«I dag er vi glade for at det var en gal mann ved navn Giuseppe som bare begynte å lage den beste Etna vinen han kunne, uten tanke på økonomi – kun kvalitet» forteller Salvino, sønnen i huset som nå sammen med broren driver dette vinhuset på sør-østsiden av Etna. Faren begynte å lage vin på 80-tallet som hobby, da han var irritert over at det ikke fantes en god Etna DOC, det fantes da så mange andre gode appellasjoner i Italia! Undertegnede besøker dette vinhuset i mai 2023.
Dette var på gården bestefaren tidligere hadde dyrket druer. Han kalte inn ekspertise fra Piemonte til å hjelpe han sette opp vinhuset. Det var dog ikke før de to sønnene, tvillingene Salvino og Antonio, tok over og strukturerte vinhuset i 2012 de begynte å vokse seg store å tjene penger.
De siste 13 årene har vinene deres utviklet seg i meget elegant retning i følge Salvino.
De har 28ha vinmark per nå og leier 12 til, på alle fire sider av Etna som det eneste vinhuset. De produserer økologisk vin men er ikke sertifisert.
Medlem av Assovini Sicilia.
De musserende vinene vi smaker i palmentoen deres er rene og elegante, meget flotte og imponerer.
SEP 2023 (jobbet da i et annet prosjekt uten poenggiving):

Benanti Etna Bianco Contrada Cavaliere 2021: Frisk og fruktig aroma, epler, gule frukter, sitrus, mineraler, Den er fruktig og rund på smak, behagelig, god syre, sitter godt. God balanse. 89p
Bianco Superiore Pietra Marina 2018: Kompleks og lett utviklet nese, petro, mineraler, hint av røyk, epler og sitrus. Den er rik på smak, fruktig, god syre, lang utgang. Fortsatt litt ung, men en smakfull og flott vin.
Etna Bianco Superiore Pietra Marina 2016: Kompleks og lett utviklet, petro, mineralske toner, hint av røyk, florale toner. Den er fruktig og rund på smak, fin fylde, lang ettersmak. En tørr og smakfull vin, meget god!
Benanti Calderara Sottana 2021: Innbydende med mørke bær, kirsebær, skogsbær, vanilje, krydder og fat. Fruktig og rund med god syre, fine tanniner i en lang ettersmak. 91p

Etna Rosso Superiore Serra Della Contessa 2015: Kompleks, mørke bær og frukter, utviklet, jordsmonn, teblader, krydder, hint av fat. Den er lett utviklet også på smak, godt balansert, tørr og lang ettersmak.
Etna Rosso Superiore Rovitello 2015: Utviklet og innbydende nese, teblader, mørke bær, kirsebær, røde frukter, jordsmonn og fat. Den er godt balansert på smak, fin og kjølig frukt, tørr, god syre, lang utgang. Deilig nå!
Etna Rosso Superiore Serra Della Contessa 2016: Mørke bær, kirsebær, kompleks, urter, mynte, teblader, jordlige toner, krydder og fat. Den har en elegant fruktighet, god syre, tørr med fine tanniner i ettersmaken. En deilig og fint utviklet vin, flott!
Etna Rosso Superiore Rovitello 2016: Fruktig nese, røde og mørke bær, kirsebær, bringebær, urter, hint av mynte og middelhavskrydder samt fat. Den er fint utviklet med en god frukt på smak, fin syre, gode tanniner i en lang og rik ettersmak. En veldig god vin.
Etna Rosso Superiore Serra Della Contessa 2017: Fin frukt på nesen, kirsebær, krydret, hint av busker og fat. Den er fruktig også på smak, den er krydret, lang og tørr ettersmak. Ung og lovende.
Etna Rosso Superiore Rovitello 2017: Mørke bær, kirsebær, krydder, florale toner, fat. Den er fruktig og ung på smak, god fylde, fin syre, lang og tørr ettersmak med et godt krydderpreg. Strukturert og rik.

Navnet Benanti representerer en dyp respekt for Etnas vinproduksjon. Faktisk har vulkanen og dens terroir en betydelig heterogenitet, som gjør at hver skråning eller hvert område er spesielt egnet for en druesort fremfor en annen.
Etna er over 3000 meter høy. Skråningene har store forskjeller når det gjelder vinproduksjon, blant annet variasjon i eksponering, temperaturområde, høyde, vulkansk jord, lysstyrke, nedbør, ventilasjon, påvirkning fra havet og dyrkingssystemer.
DOC-området, som er halvsirkulært, strekker seg fra nord til sørvest i retning med klokken, med en høyde som, avhengig av skråningen, varierer fra 450 til 1050 meter over havet.

Etna Bianco Contrada Cavaliere DOC 2023: Eple, sitrus mineraler, urter, steiner og jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, noe vegetal og ung, strukturert utgang. Frisk og strukturert vin. 88p
Etna Bianco Contrado Rinazzo DOC 2023: Eple, gule frukter, hvit steinfrukt, sitrus, mineraler. Den er mineralsk på smak, god fylde, tørr, fin og strukturert ettersmak. 89p
Etna Bianco Monte Serra DOC 2023: Fruktig aroma, eple, sitrus, hvit steinfrukt, mineralske toner, jordsmonn. Den har en fin slank frukt, fin syre, tørr, lang og mineralsk. 89p
Etna Rosso Contrada Monte Serra 2023: Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, krydder, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt med fin struktur, lang. Konsentrert. 88p
Etna Rosso Contrada Cavaliere 2023: Konsentrert og fruktig nese, mørke bær og frukter, florale toner, konsentrert, urter, hint av fat. Smakfull, god syre, tørr, lang og god ettersmak som sitter godt. 90p

Smakt høst 2025:
Benanti Etna Bianco 2022: Eple, sitrus, gule frukter, hvit steinfrukt, mineraler og stein. Den er lett fruktig, god syre, mineralsk, lett strukturert utgang. Mineralsk og fin vin. 89p
Benanti Etna Rosso 2021: Mineralsk aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, hint av fat, urter og jordsmonn. Den er fruktig på smak med god syre, krydret, sitter godt med flotte tanniner i en lang utgang. Smakfull og god vin. 90p

